Z Majstrovstva SR-striebro.Neznámy chlapec prekvapil elitu.

Úžasné výnimočné sa udialo v dňoch 26-27.5 v Čadci. Náš klub má strieborný nádych vďaka nášmu juniorovi Tomášovi Mackovi. Spolu s Michalom Pavolkom sa prebojovali až do finále.Kompletné výsledky .Článok hrdého otecka čítajte ďalej:

Strieborný úspech – splnenie detského sna.

Začíname v piatok 25.5.2012. Na majstrovstvá Slovenska za Východoslovenský región sú nominovaní dievčatá Evka Jurková, Miša Gaľová, Lucia Gaľová, Martinka Zánová; chlapci Tomáš Dubec, Marek Haky, Lukáš Kostelník – všetko z Prešovského kraja a jediným zástupcom Košického kraja, ktorý si vybojoval postup  Tomáš Macko.

Postupne sa schádzame v Čadci v hoteli, niektorí ešte idú trénovať, ostatní  po ceste už len večera. Schádzame sa dospelí na poradu,  sledujeme losovanie skupín. Los krutý, Dubec  a Haky v jednej skupine, Macko, samé esá Valúch 4, Ježo 11, Adámek 17.  Tomáš 31. Jedine Kostelník  má skupinu, kde by mal postúpiť. Poťažkám si na lós s poznámkou, že opäť budeme „turisti“.  Tomáš Macko si splnil ciel pred sezónou – účasť na MS SR.  U dievčat sa predpokladá postup sestier Gálových a Evky Jurkovej. Martinka prišla hlavne zbierať skúsenosti.  Štvorhry sú už vopred dohodnuté a Tomáš ostal voľný, netrápi nás to, isto sa dohodneme zajtra priamo v hale.

V sobotu ráno začíname rozcvičkou, tréner  Dzelinský nechce nič nechať na náhodu, všetkých osem juniorov je o 7.00 na námestíčku pred hotelom . Potom raňajky, kto čo preferuje a poďme do haly.

Začínajú sa úvodné zápasy, najprv dievčatá, potom chlapci, hrá sa na 4 víťazne sety, pre niektorých novinka, tak ale hrajú „profíci“ . Tomi začína s Ježom (ŠOG Nitra) prehráva 0:4 na 6,3,4,8. Ako sa neskôr ukáže, ešte sa stretnú. Súper ťažký, žiadna šanca, možno 4. set,  druhý zápas s Adámkom z Lučenca, poznajú sa s extraligy dorastencov,v  tuhom boji opäť 0:4, ale na 10,6,10,2, hlavne 1.a 3. set mrzia. Šanca na postup skončila, nakoľko aj Valúch prehral oba zápasy a v poslednom  pôjde o útechu. Tak a je opäť 0:4, 10,2,4,7. Neboli hlavne mentálne sily.

Medzitým zháňam partnerov do štvorhry a mix. Dievča máme; Nikolu Kačániovú z Lučenca (spoluhráčku Adámka) a chlapca som nechal na trénera. O to väčšie je prekvapenie partnerom Tomáša je  Michal Pavolka ! Slovenská  1., reprezentant, vzbudzujúci rešpekt aj na medzinárodnom fóre, nepríjemný ľavák a hlavne bojovník, tréner Dzelinský ho viedol na mnohých súťažiach.

Po dvojhrách začínajú  štvorhry. Los ako vždy krutý. V prvom kole narazíme na východniarsku dvojicu Marek Haky a Tomáš Dubec.  Prvý set sa začíname spoznávať, prehrávame na 7. Našťastie koučuje Michalov tréner, poradí Tomášovi a situácia sa mení, na raketu sa vracia istota. Súper prestáva byť vo svojej koži a po 3 víťazných setoch  na 5,2,7 postupujeme ďalej.

Nasleduje predkolo mixu. Opäť kruté. Proti nám stojí Martinka Zánová a Marek Haky, Tomáš má po boku Niku Kačániovú, stretli sa prvý krát pri stole. Neviem kto je zo zápasu nervóznejší, či Haky starší alebo Macko starší. Zápas je ako na hojdačke, hráči sa striedajú vo vedení . Po tuhom boji prehrávame 2:3 na 5,-7, 8, -11 a v poslednom sete na 12 ! A to sme mali mečbal. Škoda, Nika a Tomáš utápajú smútok v kofole a Haky starší si vydýchol.

Večer čosi pred ôsmou nás čaká zápas o postup do semifinále štvorhier  chlapcov. Čakajú nás starší žiaci 4. a 2. Slovenska, Adam Kaššay a Samo Kalužný, koučovanie je už na mne. Michal vyzerá byť trochu unavený, mal za sebou „pavúka“ v dvojhre a dotiahol to do semifinále.  1.set prehrávame na 8. Vzápätí vyrovnávame (5), opäť vedie súper (5),  vyrovnávame (7), to už nechám vedenie na Michala, poradí Tomášovi a dostávame sa do trháku rozdiel 5 bodov, ale to už súper stráca pôdu pod nohami dostáva žltú kartu a naši doťahujú  zápas do víťazného konca (5). Máme medailu. Som v šoku ,Tomáš  tiež. Je to super.

Vraciame sa na hotel, kde sme sa ráno odhlásili. Veľmi rád sa sem vraciam. Pri večeri rozoberáme dnešný deň. Máme istotu.Štyri medaile pre Východ. Evka Jurková v jednotlivcoch spolu s Mišou Galovou vo dvojiciach, Lukáš Kostelník v jednotlivcoch a Tomáš Macko vo štvorhrách. Prekvapením je určite Tomášov postup. Nikto z nás nevie zaspať, deti sú ešte o polnoci hore, vymieňajú si zážitky z turnaja. Dospelí  ešte o hodinu  dlhšie.

Ráno opäť o 7 rozcvička, teraz už len pre semifinalistov. Raňajky a poďme do haly. Predsavzatia sú jasné, nech to  nie je zápas posledný. Súbežne začínajú semifinále štvorhier. Dievčatá postupujú, na rade sú chlapci. Súper ťažký Rezetka a Žaťko,  Pavolkovi  spoluhráči z ŠOG Nitra, začíname dobre 1:0 (7), súper vyrovnáva (8), situácia je zložitá na Rezetkovu „trávu“ sa Tomášovi nedarí, Michal robí čo sa dá. 3. Set opäť ideme dovedenia (8), súper vyrovnáva, opäť úraduje „tráva“, teraz ide kto z koho už chlapcom podávam len vodu Mišo diriguje Tomáša, vravím im, že nervy nech nechajú na mňa. Set začína veľmi zle, prehrávame 0:3 berieme time, nepomáha, súper je v trháku 3:8, to už vyzerá beznádejne, obaja chalani riskujú nedá sa hrať na údržbu, začíname sťahovať, súper znervóznie a berie aj on time. Michal poznamená, my môžeme oni musia. Stalo sa, za stavu 10:9 máme prvý mečbal, Tomáš dlhé podanie, súper bez problémov odvrátil. Na príjme nerobíme chybu a opäť vedieme. Na podaní Michal, zatínam nechty do dlaní, tep 200,  súper vracia loptu za stôl. Máme striebro. Dvíhame ruky. Súper sklamaný, narazili však na väčších bojovníkov.

Po finále jednotlivcov nasleduje finále dvojíc s našou účasťou. Súper Vlačuška a Ježo, s ktorým sa Tomáš stretol včera. Prvý set hrozné, prehrávame na 2, v druhom sa ťaháme o každú loptu prehrávame na 9, v treťom opäť. Prejavuje sa vypätie dvoch dní, fyzická vyčerpanosť. Chlapci, veľké ďakujem, Michal je kúzelník, ešte som nevidel  Tomáša tak bojovať. Neznámemu chlapcovi z Východu pomohol k striebru z majstrovstiev Slovenska vo štvorhre. Patrí mu moja veľká vďaka.

Východniari nakoniec  vybojujú 2 strieborné medaily  v štvorhre, Jurková  a M.Galová, a Macko s  M.Pavolkom (ŠOG Nitra),  2 bronzové medaily Jurková a Kostelník medzi jednotlivcami.

Po dekorovaní víťazov sa lúčime s kamarátmi, s ktorými sme sa stretávali na mnohých turnajoch, sústredeniach. Posledné stisky rúk, pozdravy s trénermi, posledné fotky ocenených. Ani neviem ako sa volá Michalov tréner,  patrí mu moje ďakujem za to, že vlial vieru chlapcom vo vlastné schopnosti.

Unavení sadáme do auta, cestou stojíme na obed. Rozlúčka s kolegami z Východu Stanom Dubcom a Ondrejom Hakym , ich synmi a Lukášom Kostelníkom. Cestou späť sme sami až neskôr to dôjde čo sme dokázali. Hanbu sme Lokomotíve neurobili, tej Lokomotíve, kde sa za posledný rok toľko toho zmenilo. Poďakovanie patrí  Andrejovi Dzelinskému,  že v Tomášovi objavil bojovného ducha, Erichovi Rehovi za podmienky v hale za nezlomnú vôľu ísť si za svojim cieľom, Maránovi Fottovi za konzultácie pri perlivom moku  a prácu s deťmi.

Končí sa éra Neznámeho Chlapca z Východu medzi mládežníkmi, končí sa rozprávkou. Nech je to výzva pre nasledovníkov. Lokomotíva má na čom stavať.

29.5.2012 0:21 Roman Macko

This entry was posted in Kategória žiakov. Bookmark the permalink.

Comments are closed.