Klubová história

STK LOKOMOTÍVA KOŠICE

Patrí medzi popredné kluby východného Slovenska so 60ročnou históriou. V pôvodnom ŠK Železničiar popri futbale, kolkoch, basketbale vznikol stolnotenisový oddiel, ktorý vytvorila už spomínaná časť hráčov ŠK Jednoty. Od roku 1949 súťažili pod terajším názvom Lokomotíva Košice. Hrávali svoje stretnutia v drevenom baraku v Petrovom sade, neskôr na ulici Park Angelinum a v zasadačke Lokomotívy. Hneď v prvom roku svojej činnosti v roku 1946 sa oddiel stal majstrom východného Slovenska.Vytvoril sa veľmi dobrý kolektív a nastal aj vzostup výkonnosti družstva mužov, ktorí v rokoch 1955/1956 hrali v celoštátnej lige spolu so Slovanom KD Prešov .Predsedom oddielu bol vtedy Valentín Kijašev. Hráčmi v 1.lige boli Martonfi, Uliáš, Macháček, Hocman, Leca a ďalší.
Ženské družstvo v zložení Jurčáková, Uliášová, Mikolajová hrali
v slovenskej lige. V ročníku 1958/59 muži Likér, Leca, Illéš, Král, Feješ, Habrovský hrali slovenskú ligu.V súťažnom ročníku 1959/1960 bola Lokomotíva Košice víťazom súťaže zmiešaných družstiev II. triedy skup. F , pričom najlepším hráčom skupiny bol jej hráč Likér. Spolu s ním súťaž hrali Leca, Uliáš, Bacsó, Kováč, Zelený, Uliášová, Jurčákové. V rokoch 1963 až 1966 hral za Lokomotívu vtedy jeden
z najlepších stolných tenistov na Slovensku, majster sveta Fero Tokár.
Zároveň pôsobil aj ako tréner. Predsedom oddielu bol Pavol Likér. Muži hrali SNL ako najvyššiu súťaž na Slovensku v zostave Tokár, Likér, Král, Kováč, Uliáš – a vždy boli na popredných miestach v tabuľke. Po odchode Tokára sa mužské družstvá rozpadli a oddiel sa zameral len na ženský stolný tenis. Družstvo žien pod vedením trénera Jurčáka hralo dlhé roky v slovenskej lige a v 1.celoštátnej lige so striedavými úspechmi. Oporou družstva bola Jana Kotráňová, v tom čase prvá hráčka východného Slovenska.V Lokomotíve začínala ako 7ročná pod vedením Boli to hráčky Jurčáková, Bergerová, Fišerová, neskôr Juraševská, Makutová.Predsedom oddielu bol Berger. V rokoch 1970 – 1972 bola postavená stolnotenisová herňa v areáli TJ Lokomotíva a tým sa markantne zlepšili podmienky pre činnosť oddielu. Od roku 1970 sa stal trénerom Mgr.Ján Gál.
V rokoch 1972 -1977 bol trénerom TSM zriadenej pri Lokomotíve a súčasne trénerom žien. Na trénerskom poste sa postupne vystriedali Mišinský, Magda, Torma. V období 1973 až 1979 za Lokomotívu hrali Sadilová, Benešová, Hrabovecká, Čačková Iveta.
Vedúcim trénerom TSM sa v roku 1981 stal Tomáš Tóth. Predsedom oddielu bol Ing.Tibenský a organizačným pracovníkom oddielu a trénerom mládeže na ďalších 20 rokov sa stal Ing.Ladislav Šranko. Od roku 1985 má oddiel opäť mužské aj chlapčenské družstvá. Družstvo žien v súťažnom ročníku 1986/1987 zvíťazilo v SNL, ale v kvalifikácii o postup do celoštátnej ligy neuspelo.V ročníku 1998/1999 ženy zostúpili z 1.ligy do 2.ligy kde si po roku znovu vybojovali postup. Po reorganizácii súťaží sa v ročníku 2002/2003 stali členkami extraligy,
ktorú hrali 2 sezóny. Od ročníka 1992/1993, – 2001/2002 nepretržite mala Lokomotíva zastúpenie v 1.lige dorasteniek.O výrazný úspech ženského stolného tenisu sa pričinili Čubírková, Balázsová, Kolcúnová, Krišková, Majorošová, Lengyelová – Vargová, Kolibárová,Heřmanová,Tibenská neskôr Horňáková, Toronská, Kováčová, Šranková J., Šranková A., Nečasová, Pekárová, Jurová.
V mužskej kategórii boli nositeľmi výborných výkonov Majoroš, Šranko J., Kuruc, Schòtz, Šranko M. a ďalší. V histórii oddielu získali stolní tenisti množstvo výborných umiestnení v družstvách aj v jednotlivcov. Najvýznamnejší individuálny úspech dosiahla v roku 2002 Oľga Dzelinská, ktorá získala zlatú a striebornú medailu na ME juniorov vo štvorhre a zmiešanej štvorhre. Oľga bola štornásobnou účastníčkou MEJ. Klub bol organizátorom mnohých slovenských a krajských
majstrovstiev jednotlivcov. V roku 1993 usporiadal stretnutie európskeho významu superdivízie žien Slovensko – Rumunsko 1:4.
Začiatkom rokov 2000 sa oddiel pretransformoval na samostatný STK Lokomotíva. V roku 2006 po zrušení Spojov prešlo do klubu školské športové stredisko a SSTZ zriadil centrum talentovanej mládeže (CTM) s pôsobnosťou pre východné Slovensko. Vedúcim trénerom CTM je Ing.Andrej Dzelinský a pod jeho vedením sú Jakub Figeľ, Juraj Till, Michal Dandár, Eva Jurková. Ďalšími adeptmi pre zaradenie do CTM sú Ľudmila Jurková, Emanuel Horvát, Peter Sačurovský, Michal Brnčal, Marek Haky.
Zatiaľ sa najvýraznejšie presadili Jakub Figeľ účasťou MEJ 2007 v Bratislave v kategórii kadetov a zaradením do družstva EYOF v Belehrade, kde získal 2 bronzové medaily a Eva Jurková zaradená do Eurotalents ETTU.Po zlúčení STK Lokomotíva a Junior Ďurkov muži Lokomotívy hrajú najvyššiu slovenskú súťaž extraligu.
Čerpané z
publikácie Stolnotenisová retrospektíva východniarov.
ktorej autorom je RNDr.Marta Brúderová
This entry was posted in FrontPage, Nezaradené. Bookmark the permalink.

Comments are closed.